La Tomatina: Το έθιμο του ντοματοπολέμου της Ισπανίας

Κάθε χρόνο την τελευταία Τετάρτη του Αυγούστου διεξάγεται στην πόλη Μπουνιόλ της Ισπανίας, που βρίσκεται κοντά στη Βαλένθια, ο περίφημος ντοματοπόλεμος. Η Tomatina (=ντουματούλα) αποτελεί ένα δημοφιλές, αλλά και ασυνήθιστο έθιμο, όπου χιλιάδες επισκέπτες από κάθε γωνιά του κόσμου συνωστίζονται κάθε χρόνο στους δρόμους του Μπουνιόλ, με μοναδικό σκοπό να πετάξουν ο ένας στον άλλο...ντομάτες!

Το έθιμο ξεκίνησε το 1945, όταν κατά τη διάρκεια μιας καρναβαλικής εκδήλωσης με την ονομασία «Gigantes y Cabezudos» («Γίγαντες και Μεγαλοκέφαλοι»), μια παρέα νεαρών συνεπλάκη χρησιμοποιώντας ως όπλα τα λαχανικά ενός παρακείμενου μανάβικου. Αν και χρειάστηκε να παρέμβει η αστυνομία, το ίδιο σκηνικό επαναλήφθηκε και τον επόμενο χρόνο, μόνο που αυτή τη φορά οι νεαροί ήταν οπλισμένοι με ντομάτες, που έφεραν από το σπίτι τους. Η αστυνομία σταμάτησε εκ νέου τον ντοματοπόλεμο και μάλιστα απαγόρευσε την επανάληψή του.

Ωστόσο, παρά τις απαγορεύσεις από την αστυνομία, οι νεαροί της πόλης συνέχισαν και τα επόμενα χρόνια τον αγαπημένο τους ντοματοπόλεμο, ενώ το 1957 καθιερώθηκε και ως έθιμο. Το 1975 η οργανωτική επιτροπή των εκδηλώσεων για τη θρησκευτική γιορτή του Αγίου Λουδοβίκου το ενέταξε και στο πρόγραμμά της, ενώ ανέλαβε η ίδια την προμήθεια των λαχανικών!

Η Tomatina έχει καθιερωθεί πλέον ως έθιμο και αποτελεί την κορύφωση των εκδηλώσεων για τον εορτασμό του προστάτη της πόλης (πολιούχου) Αγίου Λουδοβίκου (Μπερτράν) και της Παναγίας.